V 9. ročníku jsme se „prokousali“ složitějším učivem o derivátech uhlovodíků – alkoholech, sacharidech, jejich dělení a využití. Rozhodli jsme se podívat, jak vše probíhá v praxi. Lihovar v Kojetíně je jeden ze šesti závodů společnosti Tereos TTD, a. s., která je v současnosti největším českým producentem cukru a lihu. Sacharidy a výroba alkoholu spolu souvisejí. V lihovaru se zpracovává melasa na hlavní produkt – velejemný líh. Závodem nás provedl pan Ing. Martin Hub, ukázal nám výrobní prostory, řídící centrum, laboratoře. Mohli jsme ochutnat melasu , přivonět a porovnat jednotlivé produkty, od technického až po velejemný potravinářský líh. Odběrateli jsou významné likérky, farmaceutické a potravinářské firmy, výrobci autokosmetiky, barev, obalových technologií.
Exkurze v lihovaru
- Přijmeme učitele/učitelku Aj
- Fyzikálně-chemický projekt pro žáky 8. ročníku